1 Şubat 2015

En İyi Alan Adını Bulman için İpuçları

İnternete adım atmanın ilk adımı; kuşkusuz alan adını belirlemektir. Alan adı, web siteni ve seni temsil edecek ve onunla özdeşleşeceğinden, alan adı seçimi konusunda bazı tavsiyelerimize göz atmanı öneririz.


Seninle alakalı bir isim bul

Alan adının firma adı / ürün / servis adı veya markası ile alakalı olmasına dikkat et. Örneğin, firmanın kısaltılmış ismi "Abc İnşaat" ise öncelikli olarak"abcinsaat.com" alan adını tescil etmeyi denemelisin. Eğer bu alan adı daha önceden tescil edilmiş ise .net uzantısını tercih edebilirsin. Bir başka çözüm ise alan adının sonuna "ltd", "as" gibi firma açılımı uzantılarını eklemek olabilir; "abcinsaatltd.com" gibi. İlerisi için .com alan adını tescil ettiğin alan adına ek olarak aynı isimle .net ve .org uzantılarını da kayıt etmeni öneririz.

Kişisel bir site ya da blog açıyorsan "adsoyad.com" veya adının ilk harfi ve soyadın şeklinde de tercih edebilirsin. com uzantısı haricinde .net veya .org uzantılarını da kullanabilirsin.

Dernek, sivil toplum kuruluşu gibi kurumlar için de .org uzantısı tercih edilmelidir.

Alan adını yerelleştirebilirsin

Firman yerel bir işletme ise ve sadece o bölgeye sunulan hizmet veya ürünlerin varsa, alan adını bağlı bulduğun şehir ve bölge ile tamamlayabilirsin. Örneğin:"abcinsaatankara.com" ya da "hirdavatkayseri.com" gibi. Bu tip alan adları, seni ilgili bölge ile özdeşleştireceği gibi, arama motorlarında da sitenin bulunması konusunda fayda sağlayacaktır. Sitenin alt yapısı, içerikleri ve diğer etkenlerin arama motorları için uygun olduğunu düşünürsek, "hırdavat kayseri" aramasında,"hirdavatkayseri.com" alan adının üst sıralarda bulunması muhtemeldir.
Kısa, akılda kalıcı isimler bul

Alan adını mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışmalı ve insanların yazım hatası yapmadan yazabileceği şekilde belirlemelisin. Örneğin oyuncak satan bir işletmen varsa, ürün isimlerini yan yana dizerek uzun bir alan adı seçmek yerine oyuncakci.com, oyuncakankara.com, oyuncakbeyoglu.com gibi alan adları belirleyebilirsin.

Alan adını belirlerken mümkün olduğunca kısa olmasını sağlarsan, insanlarda alan adını kolay hatırlar ve sitene girişlerde sorun yaşamazlar.

Özetle, istisnai durumlar haricinde alan adının 15-16 karakteri geçmemesine dikkat etmelisin.

En Son Çare

Yukarıdaki önerilere göre istediğin alan adını bulamaz isen şu yöntemleri uygulayabilirsin:
Açmak istediğin web sitesi ile ilgili 5 anahtar kelime çıkar

Seninle ilgili önemli olan 5 kelimeyi bir yere not et (Örnek: "reçel", "doğal", "lezzetli", "ucuz", "sağlıklı"), ve 2li, 3lü şekilde kombine ederek sana uygun alan adını bulmaya çalış. "ucuzdogalrecel.com" gibi.

En son çare olarak "-" kullanımı ile sana uyan bir alan adı bulman mümkün, "dogal-recel.com" ya da "saglikli-recel.com" gibi. Fakat "-" kullanımı, insanların alan adını hatalı yazmasına yol açabilir ve akıllarında kalmasını zorlaştırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder